Wissel van baan voor een week; hoe is dat?

Heb je een baan? En zou je wel eens willen weten hoe het is om de baan van iemand anders te doen? Ok, check. Zie je kans om diegene te strikken voor een kop koffie? Nu komen we ergens. Dan heb je alleen nog maar het lef nodig om Het Voorstel te doen. Liefst op één knie mensen, want niemand zei dat het makkelijk zou zijn. Huh wat? Jazeker, je kan een job switch voorstellen!

Ik schrijf deze blog samen met oud collega Sanne van Schravendijk. Wij spreken uit ervaring, want in 2016 ruilden wij een week van baan bij Ziggo op de afdeling Digital. Dat begint zo: “Sanne, wil jij een week ruilen van baan? Volgens mij kan ik veel van jou leren en wellicht andersom ook?” Sanne deinst niet terug en zegt gelijk: “Dat lijkt me naast leuk ook leerzaam; laten we samen eens een plan bedenken om dit komende maand nog te doen!” Zo leuk.

2016: Sanne werkt als teammanager Online Service Communicatie en ik ben coach van het Ziggo Community team. We zitten in hetzelfde Digital Services team dat is onderverdeeld in vier teams: Service Communicatie, Channel managers, Webcare en de Ziggo Community. We zijn beide op een geheel andere manier bezig met de online servicekanalen van Ziggo. Het team van Sanne heeft de focus op het optimaliseren van de website van Ziggo. Het Community team wil zorgen voor een fijne klant-helpt-klant-sfeer. Overeenkomst: we willen ‘het’ (online service) allemaal zo goed mogelijk doen voor de klant.

Hoe pakken we dit aan?

We besluiten om een week lang zakelijk zoveel mogelijk van de ander over te nemen. Dus: agenda’s, werklocaties en het aan te sturen team. Daar zitten ook presentaties bij en het voorbereiden van de functioneringsgesprekken. We houden wel ons eigen telefoonnummer, e-mail en (na enig overleg thuis ;-)) ons privé leven.

We willen onze collega’s op de afdeling stimuleren om ook anders te denken. Dus hen meenemen in ons experiment is key. Het informeren van de andere collega’s op de afdeling is leuk. We krijgen verschillende reacties.  Dit is wat we ongeveer hebben gezegd:

  • Sanne en Laura ruilen een week van baan; dus inhoud, agenda en team
  • We zien het als waardevol experiment om van elkaar te leren. Hoe pak jij iets aan? Wat kan er anders of wat doe je juist heel goed?
  • We laten jullie weten hoe we dit ervaren en wat we dan van elkaar leren

Het daadwerkelijke ‘Sanne-voor-een-week en Laura-voor-een-week’-project gaat van start. Sanne besluit een dag naar Leeuwarden te reizen om samen met de moderators van gedachten te wisselen. Ook zie ik haar al mijn meetings met verve overnemen. Ik maak me geen zorgen en plan zelf met alle teamleden van team Sanne een BILA in. Daar stel ik vragen als: ‘Wat zou je absoluut niet tegen Sanne durven zeggen, maar tegen mij wel?’ (Geintje Sanne J ). ‘Hoe ervaar je deze week?’ en ‘Wat doen Sanne en ik anders in gesprekken?’

Wat zijn onze bevindingen?

Wat geeft dit een energie. En het is heel erg leerzaam! Onze teamleden krijgen de gelegenheid om met iemand anders te sparren. Onze leidinggevende stijl is verschillend, zo ontdekken we. Het ene team moet inhoudelijk meer worden aangestuurd dan het andere en dat vraagt om een andere manier van aanpak. Na deze week concluderen we: de teams kunnen op zoveel fronten samenwerken. Het allergaafst is dat onze teamleden dat zelf ook concluderen!

Het is naast heel erg leerzaam ook hilarisch. Want bij onze collega’s is wel degelijk de verwarring of Sanne of ikzelf nu aan tafel aanschuiven bij een meeting. En bij meetings waar we beiden aanwezig zijn, hebben we nu elkaars pet op en gaan er steeds vragende blikken de tafel rond bij: ‘Wie pakt dit op in het kader van Community?’

Tips als je wilt ruilen van baan voor een week:

  • Zorg voor goede communicatie. In ons geval natuurlijk in onze teams. Maar neem zeker ook je collega’s en afdeling mee, dan weet iedereen waar hij aan toe is. Wij zijn bijv. op een zeepkist gaan staan! De maffe vragen vliegen je om de oren.
  • Zorg dat je uitgeslapen bent, want het is net als iedereen eerste week in een nieuwe baan hartstikke vermoeiend.
  • Bereid je voor op veel inzichten en nieuwe ideeën. Over je eigen aanpak, over hoe jij en jullie teams met elkaar kunnen samenwerken na de jobswitch.
  • Voorwaarde is dat je elkaar vertrouwt en dat vertrouwen waard bent.
  • Sanne en ik hebben ook gesproken over wisselen van leven en man voor die week. Maar serieus; als je veel gehannes wil voorkomen: maak een duidelijke beslissing of je ook agenda en mailbox wilt ruilen en laat je directe collega’s dit weten. Praktisch: deel Outlookagenda’s met elkaar, zodat je op de juiste plek en tijd verschijnt.
  • Laat je vorige baan echt even los. Je moet wel, want je hebt een week lang iemand anders zijn baan.
  • Evalueer regelmatig dagelijks (in de auto op de terugweg bijvoorbeeld) met de collega waarin je ruilt van baan.
0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments