Wat is nou eigenlijk een geweldige baan?

Een geweldige baan. Wat betekent dat voor jou? Waar gaan je gedachten gelijk naartoe? Zie je jezelf ergens zitten of ergens aan werken? Of kijk je juist uit naar je pensioen, al duurt dat misschien nog 30 jaar… 😉 Natuurlijk heeft iedereen een ander plaatje in het hoofd. Een belangrijke vraag: heb jij een plaatje in je hoofd van je huidige baan of werkgever?

Ik volgde laatst een webinar van oud-collega Paulien. Ze werkte al jaren als ondernemer, maar ervoer niet het gevoel van vrijheid dat ze wilde. (Ondernemen betekende voor haar vrijheid en ze kwam erachter dat een winkel met personeel haar niet gelukkig maakte; want eigenlijk minder vrijheid). Heel interessant. Dit soort verhalen luister ik graag naar: wat houdt iemand dan bezig? En vooral: hoe is zij uiteindelijk tot de keuze gekomen om ermee te stoppen en te starten met haar bedrijf, Ondernemerschap.nu?

Als je het mij vraagt, is jarenlang werken in een baan waar je niet lekker in je vel zit, geen optie. Je besteedt er teveel uren van de week. Vaak is het ook geen optie om zomaar je baan op te zeggen en dan rustig de tijd te nemen om iets anders te zoeken. Want; realitycheck: er moet geld verdiend worden voor de hypotheek, kinderen, onderhoud van huidige levensstandaard.

Volgens mij kun je de zoektocht naar jouw geweldige baan op de volgende manieren vormgeven: (opties variëren voor eigen ondernemers tot vaste krachten in een bedrijf)

  • Als je ergens werkt waar het bedrijf wilt meedenken en investeren in jouw toekomst, geef aan dat je in je huidige baan niet lekker in je vel zit. Vraag om een traject waar je gaat ontdekken waar je energie van krijgt. In een groot bedrijf zijn altijd erg veel opties. Ruil eens voor een week met een andere collega. (Ik heb dit zelf eens gedaan, ik zal er een blog aan wijden).
  • Investeer zelf in je toekomst en duik in een begeleid traject dat je naast je huidige baan opstart. Zoek een goede coach die samen met jou gaat ontdekken wat je volgende stap kan zijn en vooral: leer jezelf beter kennen en snap waarom dit je volgende stap kan zijn.
  • Durf het roer om te gooien. Stop direct met wat je nu doet. Breng je levensstandaard omlaag. Kijk in je huis wat je kunt verkopen om het nog iets langer uit te houden en ga aan de slag met: wie ben ik? Waar zit ik in mijn kracht en waar niet? Als je dan toch al zo ver bent gekomen: probeer dan gewoon iets anders uit wat in lijn ligt met je ontdekking!
  • Maar: kijk ook kritisch naar je huidige baan en vraag je af waarom je niet lekker in je vel zit. Komt dat wel door je baan of spelen er eigenlijk andere factoren? Is er iemand in je omgeving die de juiste vragen kan stellen om hieruit te komen?

Ik ben erg benieuwd naar jullie definitie van een geweldige baan. En: hoe kan iemand daarnaar op zoek gaan? Aanvullingen op bovenstaande opties?

 

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments