Werken… na een bevalling

God, wat een heftige titel. Want er staat BEVALLING in. Ja mannen, jullie mogen in principe hier afhaken… Aan alle vrouwen die nog meelezen; of je nu kinderen hebt of niet, het gaat hier niet over de bevalling, maar wel over onze ambities op het gebied van werk na onze bevalling en met de komst van ons grut.

Eerst mijn verhaal: Ik was 26, broeide van ambitie om het ‘helemaal te maken’. Dat mag ook wel na al die jaren studeren. Ik werkte bij Ziggo, kreeg mooie kansen op het gebied van inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.
En toen was er die buik, een baby en vele maanden zwangerschapsverlof. Ik was helemaal van de kaart. Verliefd op de baby, obviously, maar met 10 weken alweer hop elke dag naar het werk, 4 dagen in de week. Mijn lichaam, ikzelf,  we begrepen er helemaal niets van.

Een soort van ‘waas’ waar ik in leefde, zo omschreef ik het vandaag tijdens een gesprek met een vrouwelijke soortgenoot die nog geen kinderen heeft. Die waas trekt weer op, goddank. (Hoewel, bij mij kwam baby nummer twee er vrij rap achteraan). Toch verander je na een bevalling… blijvend. Je blik op de wereld verandert, want er is een nieuwe nummer-1 prioriteit in de wereld gekomen. Ik schijn eens een licht op veranderingen in ambities en manier van naar de wereld kijken na een bevalling.

PS: Ik heb deze blog geschreven op basis van eigen ervaring en van dat van enkele ervaringsexperts om me heen. Er zijn ook vast vrouwen met heel andere ervaringen.

Na een bevalling, gebeurt er vaak dit:

  1. Je kunt beter relativeren. Je hebt nu aan den lijven ondervonden dat gezondheid het allerbelangrijkst is op aarde. Bovendien dat als jouw kind ziek is, en dat is ‘ie de eerste jaren héél veel, dat er niets belangrijker is dan hem er zo gauw mogelijk weer bovenop te krijgen. Dan is een presentatie geven aan het managementboard helemaal niet meer zo eng.
  2. Je wilt iets betekenen. Voor jezelf, de mensen om je heen. Maar die betekenis zoek je ook meer in je werk. Leuk, dat geld. Maar is het nog een baan waar je energie van krijgt? Waar je van terug komt en denkt: YES ik kan mijn kind weer ophalen van de opvang en nog 2,5 uur spelen, lachen en keten, ga dan nog sporten en ben weer klaar voor een volgende dag! Want daar is veel energie voor nodig.
  3. Je ambities stel je (tijdelijk) bij. Misschien vind je dat zelf vreselijk, maar ik zie veel vrouwen om me heen die het niet zo erg vinden.  Ik hoor letterlijk: ‘je kan er niets tegen doen’. Want verplicht met verlof gaan betekent ook: die gave kans moeten laten schieten omdat je niet gelijk kan beginnen en er een tijd tussenuit gaat.
  4. Je weet nu echt wat multitasken is. Zeker met 2 of meer kinderen. Plus je kan beter prioriteren! Komt er een spoedverzoek op je werk tussendoor? Jij bedenkt sneller; dat is helemaal niet zo ‘spoed’.

Weer even terug naar mijzelf. De waas is opgetrokken, ons gezin is compleet. Ik kan nu, met 28 jaar, weer volgende stappen in mijn loopbaan nemen. Ik vind dit zelf ZO fijn. Maar ik ben ook erg dankbaar met mijn kinderen en een rijkdom aan ervaring die ik meeneem in mijn werk.

Ik kijk ernaar uit om verschillende verhalen van vrouwen te horen over hun keuzes in werk, ambities en toekomstwensen na een bevalling. Om met hen te sparren over hun volgende stap.

Wat is jouw verhaal?

0 0 votes
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments